2 Ağustos 2012 Perşembe

SAÇ DÖKÜLMESİ VE SAÇ BAKIMI




İnsan vücudunun büyük bölümü kıllarla kaplıdır. Kıllar görünüm yanında vücudun ısı dengesinin korunmasında da rol oynarlar. Gebeliğin 2. ayından itibaren üst dudak, kaş ve yanakta ilk kıl tomurcukları görünmeye başlar. Bu tomurcuklanmalar hücre kümeleri şeklinde olup 4. aydan itibaren tüm vücut yüzeylerine yayılarak artarlar.Normal bir erişkin insanda ortalama olarak 5.6 milyon civarında kıl bulunur. Bazı insanlarda kılların normalden fazla olmasına Hirsitismus denir. Kılların doğuştan yokluğuna Atrichie denir.Tamamen saçla kaplı bir başta ortalama 100.000 adet saç vardır. Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıl arasındadır. Bu süre sonunda saç kökünden yeni bir saç çıkmaya başlar ve eski saç dökülür.

Saç Nedir?

İnsan saçı keratin denen bir proteinden oluşur. Keratin tırnakta da bulunan dayanıklı bir maddedir. Saç epidermis denen derinin en dış tabakasının eldiven parmağı gibi deri içerisine uzanarak oluşturduğu bir kılıf içinden çıkar. Bu kılıfa dış kılıf adı verilir.Bununla saç gövdesi arasında iç kılıf bulunur. İç kılıf ile kıl arasında kütiküla bulunur. Kılı çevreleyen bu katmanlar bir arada deri içlerine uzanarak bir topuz oluştururlar. Buna bulbus (soğancık) denir.
Saç Dökülmesi / KELLİK
Kellige yol açan temel faktör 
Israilli bilim adamlari, kellige yol açan temel faktörü belirledi. Journal of Investigative Dermatology dergisine göre, Israil Teknoloji Enstitüsü bilim adamlari, gelecekte uygulanabilecek bir terapiyle, vücudun savunma sistemini harekete geçirerek saç dökülmesini önleyebileceklerini açikladi. Kafa derisinde bir veya daha fazla küçük yuvarlak ve yumusak kelliklerin meydana gelmesiyle baslayan hastaliga etkili bir tedavi uygulanamadigi ve hastaligin vücuttaki bütün killarin yok olmasina neden oldugu belirtiliyor. Hastaligin, vücuttaki beyaz hücrelerin, deride saç büyümesini saglayan hücrelerin bulundugu küçük keseciklere saldirmasiyla basladigi biliniyor.
Arastirmacilar, insandan aldiklari hastalikli deri parçasini, bagisiklik sistemi yok edilmis farelere asiladi. Bu sekilde farelerin bagisiklik sisteminin dokuyu reddetmesi önlendi ve hastalikli deride tekrar saç büyümesinin basladigi gözlendi.

Daha sonra insan T hücrelerini, saça renk veren hücrelerden alinan protein parçalariyla karistirarak farelere enjekte eden uzmanlar, hastalikli deride saç dökülmesinin tekrar basladigini saptadi.

Bilim adamlari, protein parçalarinin antijen gibi davranarak bagisiklik sistemini saldiriya geçirdigini düsünüyor. Simdiye kadar sadece steroitle tedavi yoluna gidilen hastaligin tamamen iyilestirilemedigini belirten uzmanlar, steroitin yan etkisinin de bulunduguna isaret ediyor.

Saç dökülmesi herkesin sorunu 
Kadinlarin yüzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yüzde 50'si yasamlarinin bir bölümünde saç dökülmesi sorunu yasiyorlar.

Ankara Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof.Dr. Cengizhan Erdem, kadin ve erkeklerde saç dökülmelerinin en sik rastlanan nedeninin, androjen (erkeklik) hormonlari, yas ve genetik özellikler sonucu ortaya çikan (Androgenetik) saç dökülmeleri olduguna dikkati çekti.

"Kadinlarin yüzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yüzde 50'si, yasamlarinin bir bölümünde bu tür saç dökülmesi ile karsi karsiya kalirlar" diyen Prof. Dr. Cengizhan Erdem, 40-50 yaslari arasinda her 10 erkekten 4'ünde belirgin bir saç kaybi bulundugunu, androgenetik saç dökülmesinin 10'lu, 20'li ya da 30'lu yaslarda da baslayabildigini kaydetti.
Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkiler.
Saç dökülmesinin tedavisine geçmeden önce, saç dökülmesinin tipi mutlaka bir uzman hekim tarafından incelenmelidir. Zira bir çok hastalık, bir çok hormonal, metobolik ve besinsel etkiler ile saç dökülmesi oluşabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan %100 tedavi hiçbir zaman mümküm olmaz.
Dökülme ve tedavisi
Stres, yorgunluk, ilaç kullanimi, hamilelik, menopoz, kalitimsal sorunlar, mevsim degisiklikleri gibi sorunlar saç dökülmesinin nedenleri arasinda gösterilebilir.
ERKEK
Erkeklerde saç dökülmesi daha çok hormonal sorunlardan kaynaklanir. Çok daha hizli seyrettigi için tedavide çabuk davranmak esastir. Çünkü saç dökülmesine sebep olan enzimler, normalde 3-4 yil olan saçin yasam süresini 1-2 yila indirir. Bu yüzden yeni saçlarin olusum süreleri kisalir ve onlar da saglikli olmaz. Bu sürecin sonucunda saç dokusu giderek güçsüzleşir ve sonunda ölür.
Erkeklerde saç dökülmeleri önlemek için lokal tedaviler, uygun vitaminler ve ek olarak stresi azaltacak ilaçlar tercih edilir, hormon tedavisi ise özel durumlar disinda önerilmez..
KADIN
Kadinlardaki erkek tipi saç dökülmesi çogunlukla 18-44 yaslari arasinda görülür. Dökülmeyi baslatan nedenin temelinde genellikle büyük bir stres ya da gerginlik yatar. Ilk belirtileri saçlarin güçsüzlesmesi, incelmesi ve tepeden yavas yavas baslayan dökülmelerdir. Ancak kadinlarda erkeklerdeki gibi tam bir kellik çok nadir görülür. Saç dökülmesinin yani sira deride yag bezlerinin çalismasini bozan bir hastalik görülebilir. Bu durumda bir hormon ölçümü yaptirmaniz gerekir.

Kellik sorunlarina karsi günümüzde saç ekimi operasyonlari basariyla uygulaniyor. Basin bir bölümünden alinan saçlarin eksik olan bölgeye transferi olarak anlatabilecigimiz bu cerrahi islemden günümüzde oldukça basarili ve kalici sonuçlar elde ediliyor.
Saç ekimi nasıl yapılır?
Ensenizden veya arka iki kulak arasından sağlıklı ve dökülmeme özelliği olan saç köklerinden küçük bir doku parçası alınır. Doku parçasının içindeki saç kökleri micro greftlere yani saç köklerine ayrılır. Açılmış alanlara cildin altına doğru toplu iğne başı büyüklüğünde ince kanallar açılarak içine saç kökleri ekilir.Canlı olan bu saç kökleri, ense üzerinde nasıl uzuyorsa, aynı şekilde uzar.
Bünyemizde bulunan konusunda uzman doktor ve hemşirelerle beraber gerçekleşen bu işlem 3 -5 saat sürer. Lokal anestezi ile operasyon yapılacağından hasta herhangi bir acı hissetmezOperasyon Sonucunda :
Ömür boyu dökülmeyen saçlara kavuşursunuz
Saçlarınız, diğer dökülmeyen alanlarda ki gibi uzar, berbere kestirebilir, boya yaptırabilirsiniz.
Ekilen saçlar kendi saçlarınız olacağından herhangi bir yan etkisi yoktur.
Saç Ekimi için ,doku alınan ensede yada kulak arkasında herhangi bir iz kalmaz.
Özel bakım gerektirmez, istediğiniz şampuanla yıkayabilirsiniz.
Normal uzama süresinde ,yaklaşık olarak 3-4 ayda saçlarınız uzar ve normal görüntüsüne kavuşur
Saç ekiminde kullanılacak olan saç kökleri , başın ense bölümünden yani iki kulak arasından  alınır. Bu bölümdeki saçlar erkeklik hormonuna duyarsız olduğundan dökülmeleri söz konusu değildir.
Saç nakli operasyonunu üç aşamada gerçekleşir.
1. verici alandan saç köklerinin alınması
2. alınan saç köklerinin ve yerleşecek olan yerlerinin hazırlanması
3. hazırlanan saç köklerinin ekilmesi işlemleridir.
1-Saç köklerinin alınması
Verici  alandaki saçların lokal anestezi altında alınması işlemidir. Etraftaki saçlar yapılacak işleme engel olmaması için bir tokayla tutturularak bantla yapıştırılır. Daha sonra köklerin alınacağı bölgedeki saçlar operasyon sonrası belli olmayacak şekilde bir traş makinası yardımıyla kısaltılır. Kısaltma işlemi sadece alınacak saç miktarı kadar olan bölgeyi kapsar.Saçların alınacağı bölgedeki kökler sayılarak alınması gereken bölge hesaplanır. Bölgeye daha sonra lokal anestezi yapılarak işleme başlanılır. Alınacak miktar ,ekilecek saç miktarına , saçların sıklığına ve yapısına , cildin elastikiyetine göre farklılıklar gösterir . Saçlı şeridin alınması esnasında saçların çıkış yönü belirlenmeli ve kesim buna göre yapılmalıdır. Saç köklerinin bulunduğu ince cilt tabakasının ince bir şerit şeklinde alınması ,yine verilebilecek hasarı en aza indirir. Daha sonra bu bölge karşı karşıya getirilerek estetik bir dikişle kapatılır.
2-Saçların ve yerlerinin hazırlanması
 Alınan şeritteki 1 li , 2 li , 3 lü saç grupları,deneyimli bir ekip tarafından greft adını verdiğimiz saç grupları haline getirilir. Yani greft 1, 2 ya da 3 (nadiren 4 lü , 5 li )saç kılı içeren çok ince saç kümecikleridir.  Burada en önemli olan hazırlama esnasında mevcut grupların yapılarına zarar verilmemesi ve mümkün olduğunca ince hazırlanmasıdır.
3-Saç köklerinin ekilmesi
FUT tekniğine uygun şekilde hazırlanan saç köklerinin ,açılan kanallara yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem 3 ila 4 kişilik bir ekip tarafından çok ince pensetler kullanılarak yapılır.Bu işlem ekilecek miktara ve mevcut saçların durumuna göre 1.5 ila 3 saat arasında sürer.Bu aşamada en önemli olan kısa bir süre içinde saç köklerinin hiç bir zarar vermeden yerleştirilmesidir. Ekip kök üzerine yapılacak her zorlamanın grefte zarar vereceğinin bilincinde olmalıdır.FUT tekniği ile mikroskop altında hazırlanan greftlerin ince olması sayesinde ,kökün kolaylıkla yerleştirilmesi mümkün olur. Saç ekimi 3.5 – 4 saat kadar süren bir işlemdir. Tamamıyla lokal anestezi altında yapılır ve ağrı duyulmaz. İşlemler sonrası uyulması gerekenler size ,işlem sonrası detaylı olarak anlatılacak ve yazılı olarak verilecektir. Bu uyarılar daha çok yıkama ile ilgili olup sadece 15 günlük bir dönemi kapsamaktadır. Bu süreden sonra dikkat etmeniz gereken bir unsur kalmaz

Saç Bakımı
"Bakımlı saçlar için doğal kürler"Güzel, parlak, canlı ve kolay şekil alan saçlara sahip olmak istiyorsanız, doğal bakım yöntemlerini tercih edin.
Yaz geliyor. Güneş ve denizin etkisiyle saçlarınız kuruyup yıpranacak. Tabii ki pek çok farklı ürün var saçlarınıza uygulayabileceğiniz. Ama illa da gidip en pahalı ürünlere tonla para vermeniz gerekmiyor.
Her evde bulunan malzemelerle rahatça hazırlayabileceğiniz bu doğal maskeler, satın alacağınız pek çok ürüne nazaran saçlarınıza çok daha iyi gelecek.
Şimdi malzemeleri hazırlayıp, saçınızın ne tür bir bakıma ihtiyacı varsa ona uygun bir maske yapmaya başlayabilirsiniz:
Sıcak yağ tedavisi: Kurumuş ve yıpranmış saçları en iyi canlandırma yöntemi zeytinyağı tedavisidir.
Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm saç derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın.

Hintyağı tedavisi: Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya bastırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve bal tedavisi: Yarım çay fincanı yeşil zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu sıvıyı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein tedavisi: Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke, mümkünse elma sirkesi ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao yağı tedavisi: Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçeği yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

Mayonez tedavisi: Kuru saçların en büyük ihtiyacı saç derisinin tıkanmış olmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu açığı gidermek için mayonez tedavisi uzmanlar tarafından önerilen bir bakım türüdür. Bir yumurtayı, 1 çorba kaşığı sirkeyi, 2 çorba kaşığı bitkisel yağı, işe koyulmadan hemen önce karıştırarak çırpın. Bu karışımı baş derinize ovarak iyice içirin. Ardından saçlarınızı tarayarak bütün karışımın saçlarınıza eşit yayılmasını sağlayın. 15 dakika böyle bekledikten sonra saçlarınızı yıkayarak durulayın. Bu tedavi baş derisine nem kazandırılmasına yardım eder, kuru saçın yağla beslenmesini sağlar
Kellik icin en eski recete 
Bilinen en eski tip belgesi olan 1862 yilinda gün isigina çikarilan ve M.Ö 1500`lü yillarda yazildigi belirtilen Ebers Papirüsü`nde, saç dökülmesini önlemek için reçete bulunuyor. Saç dökülmesini önlemek için demir, kirmizi kursun, sogan, kaymak tasi ve bal karisiminda hazirlanan ilacin yutulmasi ve Günes Tanrisi`na yakarmak gerektigi yer aliyor.

Saç bakımında yapılan yanlışlıklar
Kimileri saçlarına büyük özen gösterdiklerini düşünerek, farkında olmadan birçok yanlış yapar. Dermatologlar bu yanlışların da saçların yıpranmasına, zayıflamasına ve kötü görünmesine sebep olduğunu belirtiyor. Saçlarınızın güzelliğini koruyabilmesi için, onların bakımını ihmal etmemelisiniz.
En sık yapılan yanlışlar:
- Aşırı jöle veya sprey kullanımı
- Saç renginin sık sık değiştirilmesi
- Sık perma yaptırmak
- Aşırı güneş ışıkları
- Gereksiz yoğun saç bakımları
- Protein içeriği az olan diyetler
- Saçların kuruyken fönlenmesi
- Saçları sert fırçalarla aşırı fırçalamak

Eğer saçlarınız kıvırcıksa:
Saçlarınızı yıkadıktan sonra kesinlikle fırçalamayın. Doğal buklelerinizi öldürmek istemiyorsanız, havlu yardımıyla ya da fön makinasıyla saçlarınızı kurutabilirsiniz. Saçlarınızın kabarmasını ve saman gibi görünmesini istemiyorsanız, onları asla geriden taramayın. Saç kreminizi saç cinsi ve renginize göre seçmeniz gerektiğini unutmayın. Bu arada saç uçlarınız için özel bakım kremleri de uygulayın




5 Adımda Saç Boyama
Saçınızı evde kendiniz boyayacaksanız, saç renginizin tonunu ve elde etmek istediğiniz rengi iyi bilmelisiniz. Boyayı siz yapıyorsanız, rn iyi sonucu alacağınız uygulamalar, kendi saç renginizi bir veya iki ton açtığınız, ya da beyazları kapattığınız uygulamalardır.

Saçınızı kendiniz boyamayı düşünüyorsanız, hazırladığımız rehbere bir göz atıp, başarılı sonuç almak için neler gerektiğine görün.

Birinci adım: Saçlarınızın durum değerlendirmesini yapın.
Saçınızı boyamadan önce, ne halde olduklarını kontrol edin. Saçınız ne kadar sağlıklı olursa, alacağınız sonuç da o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle boyama işlemini gerçekleştirmeden önceki hafta, saçınıza birkaç kez bakım yapın. İçinde saçları güçlendiren bir B vitamini olan pantenol, E vitamini, avokado veya hindistancevizi yağı gibi saçları nemlendiren maddeler bulunduran ürünleri deneyin. Ancak eğer saçlarınız çok kuru ve yıpranmışsa ve kırıklar varsa, o zaman saçı boyamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Saçlarınızı biraz kestirip, bir süre bakım uygulamak ve boyayı sonraya bırakmak daha iyi olacaktır. Saçlarınızı boyadıktan sonra da ayda iki kez bakım yapmaya devam edin.

İkinci adım: Doğru rengi seçin.
Başarının anahtarı doğru rengi seçmektir. Parlak gün ışığında doğal saç renginize iyice bakın. Daha sonra gözlerinize ve cilt renginize uyan, bunları tamamlayan bir renk seçin. Örneğin; eğer cildiniz sarımsı veya buğday tonlarındaysa o zaman kırmızı, kestane rengi, bakır veya kızıl-kahve tonlarını seçebilirsiniz. Cildiniz beyaz veya kırmızıysa o zaman küllü renkleri ve bej tonlarını deneyin.

Gölge istiyor ama kuaföre gidemiyorsanız, o zaman önerimiz yüzünüzü çevreleyen birkaç tutan saça gölge uygulamaktır.

Üçüncü adım: Bir yöntem belirleyin.
Profesyoneller, yarı kalıcı veya yıkanınca çıkan boyalarla başlamayı öneriyorlar. Bunlar daha hafif ürünler olup, genelde 28 yıkamaya kadar dayanıyorlar. Kalıcı boya istiyorsanız, etrafı daha az batırmak adına damlamayan formülleri tercih edebilirsiniz, L'Oréal Excellence Creme gibi. Ayrıca kurumuş olan uçlar için boya öncesi bakım paketi olanlar da iyi olabilir.

Dördüncü adım: Hazırlanın.
Boyamaya başlamadan önce, kutu üzerindeki talimatları mutlaka ama mutlaka okuyun. Böylece uygulamanız daha kolay olur ve allerji olasılığını da düşürebilirsiniz.

Beşinci adım: Rengi korumak için...
Saçınızı boyayıp şekil verdikten sonra, elde ettiğiniz rengi korumak isteyeceksiniz. Saç renginizi uzun süre muhafaza etmek için güneş ve klordan uzak durun, saç kurutma makinesi, fön ve maşa gibi sıcaklığı çok yayın aletleri fazla kullanmaktan kaçının. Bunlar hem rengin atmasına, hem de saçın yıpranmasına neden olurlar. Saçınızı parlak ve nemli tutmak için, özellikle boyalı saçlar için üretilmiş şampuan, saç kremi ve bakım ürünlerini uygulayın



Saç kaybını artıran etkenler 

Tükenmişlik durumu, stres

Ateş, enfeksiyonlar

Tiroid bozukluğu gibi bazı hormonel ve metabolik hastalıklar (Tiroid bezi tembelliği)

Kansızlık

Mevsimsel dökülmeler

Hamilelik ve emzirme dönemleri

Beslenme bozuklukları, bilinçsiz ve ağır sık tekrarlanan diyet rejimleri, alkol bağımlılığı

Kanser tedavileri gibi ilaçların kullanımı

Zehirlenmeler

Radyasyon

Gerçekler ve rakamalar 

Saç sayısı: Her insanda 100.000 - 150.000

Saç yoğunluğu: 200/cm²

Çapı: 0.1 mm

Her bir saç telinin aylık uzama miktarı: 1 cm

Bir günde toplam saç uzaması: 20-30 m

Günde kaybedilen toplam saç sayısı: 50-100

Saç Dökülmesine Çözüm
Saç dökülmesi hayatımızın belirli dönemlerimde hepimizin karşısına çıkmış bir problemdir. Aşağıda vereceğimiz reçeteyi mutlaka varsa doktorunuza danışıp denemelisiniz.

3–4 hafta boyunca her gün, 1 avuç dolusu ince kıyılmış ısırgan otu kökü 8–10 saat boyunca 1–2 litre suda bekletilir, sonra 3-4 avuç ısırgan otu yaprağı eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10 dk. boyunca üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır ve süzülür. Bu suyla kafa derisine saçlar 5 dk. boyunca yıkanır ve kafa derisine masaj yapılır. Ama her yıkamadan önce, kafa derisine, İsveç şurubu ve ısırgan otu tentürü ile dönüşümlü olarak friksiyonlar yapılır. Daha ilk haftada saç dökülmesi durur ve tedavi süresinin sonuna doğru yeni saçlar çıkmaya başlar. Daha sonra bu tedavi 3-4 günde bir uygulanırsa saç dökülmesi uzun vadede önlenmiş olur ve saçlar, esneklik ve parlaklık kazanarak, sağlıklı bir görünüme sahip olurlar.

kaynak:sağlık ansiklopedisi







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder