Ağız Kokusunun Nedenleri
- Diş ve diş eti hastalıklarında; diş aralarında ve girintilerinde biriken besin artıkları ve bakteriler kötü kokuya neden olurlar. Ayrıca diş çürükleri ve temizlenmeyen protezlerde de bu durum geçerlidir.
- Bademcik hastalıklarında; bademcik iltihapları ve bademciklerin üzerindeki girintilerde biriken bakteri ve yiyecek artıklarına bağlı koku oluşur.
- Ağız içindeki yara ve iltihaplarda,
- Tükürük salgısı azalmasında da koku oluşur. Çünkü tükürük ağız içindeki bakterileri minimuma indirir ve ağız içindeki artıkları temizler. Ayrıca sakız tükürük salgısının artmasına yardımcı olur.
- Sinüzit, geniz akıntısı, akciğer hastalıkları, şeker ve mide hastalıklarında, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarında ağız kokusu olur.
Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları
Ağız kokusunun çözümü için önce sebep bulunmalıdır. Eğer bademciklere bağlı olarak oluşanağız kokusu ise bademcik iltihabına bağlı olarak ilaçla tedavi edilir. Hala devam ederse yani kronik ise bademciklerin alınması gerekir. Diş ve diş eti problemlerinden dolayı oluşan ağız kokusunda ise ağız temizliğinin tam bir şekilde yapılması ile önüne geçirilebilir. Ağız hijyeninin ile tam bir şekilde olabilmesi için diş ve dil sırtının fırçalanması ile birlikte diş ipi kullanımının da yapılması çok önemlidir. Çünkü diş ipi diş fırçasını ulaşamadığı yerlere ulaşır ve buralarda bakteri oluşumunu önler. Dişlerin aralarında oluşan cepler de ulaşılamadığı ve bu yüzden de bakteri oluşumuna ortam hazırladığı için çekilmelidir. Ağız gargaraları da ağız kokusunu önlemede yardımcı olurlar.
Sinüzit ve geniz akıntısı nedenli koku olması durumunda ilaçla veya ameliyatla tedaviler uygulanır. Eğer tükürük salgısı azaltan hastalıklar varsa bol su içilmelidir.
Sinüzit ve geniz akıntısı nedenli koku olması durumunda ilaçla veya ameliyatla tedaviler uygulanır. Eğer tükürük salgısı azaltan hastalıklar varsa bol su içilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder